Beleggen voor je hypotheek?

Met de beleggings- of effectenhypotheek beleg je maandelijks in beleggingsfondsen of aandelen. Aan het einde van de looptijd wordt de waarde van de beleggingen gebruikt om de lening af te lossen.

De maandelijkse lasten bestaan uit rente en de maandelijkse inleg op de beleggersrekening. De lasten zijn bij een beleggings- of effectenhypotheek zijn vaak lager dan bij een spaar- of levenhypotheek. Dit komt doordat het gemiddelde rendement op een belegging in beleggingsfondsen of aandelen over een langere periode bezien veelal hoger is dan een (al dan niet gegarandeerd) rendement op een spaarhypotheek of levensverzekering. Daar staat echter tegenover dat door een daling van de aandelenkoersen de opbrengst van de beleggingen lager kan zijn dan verwacht waardoor de lening niet in zijn geheel afgelost kan worden en er een restschuld overblijft.

Pluspunten:

+ Lasten zijn constant zolang de rente ongewijzigd blijft
+ Meestal veel keuzevrijheid in beleggingen
+ Soms lagere maandlasten dan bij een leven- of spaarhypotheek (bij hoog rendement)
+ Maximale renteaftrek gedurende de looptijd
+ Kans op een hoger kapitaal op einddatum

Minpunten:

Kans op een restschuld bij lager dan verwacht rendement op de beleggingen
Soms opslag op hypotheekrente tarief (ivm. risico)
Vaak relatief hoge kosten van een beleggingsfonds
Vermogensrendementsheffing verschuldigd indien de waarde hoger is dan de vrijstelling Box III (behalve bij een BEW)

Ben je een starter? Dan mag je de hypotheekrente alleen aftrekken met een annuïtaire of lineaire hypotheek. Had je voor 2013 al een hypotheek, dan mag je ook nog van de oude vormen gebruik maken.

Is een beleggingshypotheek aantrekkelijk voor jou?
Een beleggings- of effectenhypotheek is interessant voor mensen die graag beleggen en beschikken over voldoende financiële middelen om tegenvallende beleggingsresultaten op te vangen.